Tuesday, September 20, 2005

Písně temných věků

Dvě hlavy, povídka Lucie Lukačovičové, která sborník otevírá, je situována do Galie prvního století před naším letopočtem. Autorka svým úsporným stylem popisuje střetnutí kmene Eburonů s římskými dobyvateli. Je otázkou, jestli Lucii poněkud nepřistřihla křídla historická fakta, ale povídka trochu postrádá jiskru a v konkurenci ostatních zaniká.

Země lvů Leonarda Medka nás zavede do Afriky a nepochybně potěší všechny, kteří mají rádi „howardovský“ styl. Vandalští piráti přijíždějí vyrabovat bájné Město lvů a k tomu potřebují masky. Když potom přijde čas je sejmout, přinese to mnoha z nich nepříjemnou zkušenost. Leonard se ovšem odmaskoval už dávno a tak víme, co od něj čekat. Ani tentokrát nás nezklame a po volnějším úvodu zkušenou rukou dovede své dílko do kvalitního finále.

Františka Vrbenská je zkušenou vílou pohádkářkou české fantasy a tentokrát utkala melancholickou báji o neúprosném osudu i kontinuitě generací. Povídka Než dozraje smrt se odehrává v šestém století našeho letopočtu ve slovanské osadě Děvín, kam náhoda zavála francké uprchlíky, a podle mého názoru je jedním z vrcholů knihy.

U Strážce hvozdu Ďura Červenáka jsem se bavila. Možná to způsobilo mládí vjatičských kněžiců – hrdinů povídky, snad relativní mládí autorovo, ale i když děj není právě utěšený, odlehčují ho záblesky humoru. Snad jen pohanský běs by nemusel dělat „mňam“.

Jaroslav Mostecký měl látku na román… a rozsah povídky. V mnohovrstevném příběhu Žabí věž (který je mimochodem datován do stejných časů i míst jako Strážce hvozdu) se autor s tímto faktem poněkud potýká a i když má nakonec povídka rozsah novely, některé motivy jaksi „vyšumí“. Přesto je však výsledek zdařilý a příběh lásky Vladiměra, syna knížete Svatoslava, čtenáře dokáže pohltit.