Saturday, August 04, 2007

„Čtyři. Nesli kulomet na podstavci. Ehm, snášeli jej po schodišti na konci této chodby.“
„Děkujeme,“ řekl Sam s nefalšovanou zdvořilostí. „Je mi líto, jestli jsme vás a vaše kolegy vylekali.“ Než opustil kancelář, dodal: „Ještě snad, doporučil bych vám sedět za těmi skříněmi a nikam nechodit. A nedělat žádné hlouposti, jako třeba telefonovat. Je to jasné?“
„Jistě, pane. Děkujeme.“
Vrátili jsme se na chodbu. Sam prohodil několik slov s mariňáky, kteří se postavili do čela. Husím pochodem jsme se vydali ke schodišti.
Když se schodiště objevilo na dohled, mariňáci nám dali znamení, abychom zůstali trochu pozadu. Potom všichni odjistili granáty hodili je dolů na schody. Než zaburácely exploze, zaslechl jsem překvapený výkřik. Pak nastalo ticho. Mariňáci vyrazili vpřed a zasypali kulkami z kulometů nějaký cíl pod schody. Potom nám pokynuli, abychom šli za nimi. Zahlédl jsem v mezipatře těžký kulomet shozený z podstavce. Na zemi leželo několik zakrvácených těl.
Sam se smutně usmál. „Zařiďte, aby se zmínka o tom starém chlapíkovi dostala do hlášení,“ prohlásil. „Zachránil nám kůži.“
Po mramorových schodech jsme opatrně prošli karmínovou břečkou, stejně kluzkou jako motorový olej. Všichni jsme se museli pevně chytit zábradlí, abychom neuklouzli a nespadli na zadek. Nicméně zanedlouho jsme už byli v chodbě o patro níž, kde jsme využili drahý koberec k tomu, abychom si pořádně otřeli podrážky svých bot.
Tabulka nás informovala, že jsme v devadesátém patře. I zde vládlo zlověstné ticho. Přistihl jsem se, jak se dívám oknem ven na slunce sklánějící se za Manhattan, který se zdál být klidný. Večerní paprsky se rudě zrcadlily v oknech kancelářských budov.
„Běžte dál,“ sykl jeden mariňák. „Budu vám hlídat záda.“
Postupovali jsme chodbou. Jeden mariňák šel vepředu, druhý nás jistil zezadu. Torrence se tady činil. Kanceláře byly přebudované na soběstačnou nemocnici. Zahlédl jsem vydrhnuté kachličky a mohutné stropní světlo operačního sálu.
Právě v tom okamžiku se najednou po obou stranách mé hlavy nenadále objevily svítící tečky, které se prohnaly chodbou kolem mne.